Welke commando’s oefenen met pup?

Welke Commando's Oefenen met je Pup? Essentiële Basiscommando's voor een Goedgemanierde Hond

Het trainen van je puppy met basiscommando's is niet alleen belangrijk voor zijn veiligheid, maar ook voor het bevorderen van een goede communicatie tussen jou en je hond. Beginnen met eenvoudige commando's legt de basis voor toekomstige training en helpt bij het ontwikkelen van een sterke band met je puppy. Hier zijn enkele essentiële commando's die elke puppy zou moeten leren:

1. Zit

"Zit" is vaak het eerste commando dat eigenaren hun puppy leren. Het is een basisvaardigheid die gebruikt kan worden om je hond te kalmeren en de aandacht te krijgen voordat je andere commando's geeft.

  • Hoe aan te leren: Houd een traktatie vlak boven de neus van je puppy en beweeg je hand naar achteren. Dit zal natuurlijk zijn achterste naar de grond brengen. Zodra zijn achterste de grond raakt, zeg "zit" en geef hem de traktatie.

2. Blijf

"Blijf" is cruciaal voor het beheersen van de bewegingen van je puppy, vooral buitenshuis. Het leert je puppy om op één plek te blijven totdat je hem toestemming geeft om te bewegen, wat bijzonder nuttig is in potentieel gevaarlijke situaties.

  • Hoe aan te leren: Vraag je puppy eerst om te "zitten". Geef dan het commando "blijf", terwijl je je hand uitstrekt (palm naar voren). Stap langzaam weg. Als je puppy blijft zitten, keer dan terug en beloon hem. Begin met korte afstanden en verhoog geleidelijk de afstand en tijd.

3. Hier/Kom

Dit commando is essentieel om je puppy terug te roepen naar jou, vooral van afleidingen of gevaarlijke situaties. Het is een van de belangrijkste commando's voor de veiligheid van je hond.

  • Hoe aan te leren: Begin in een rustige omgeving. Ga op een kleine afstand van je puppy staan, zeg "kom" (of "hier") met een vrolijke toon, en beloon hem meteen als hij naar je toe komt. Oefen dit geleidelijk in meer afleidende omgevingen.

4. Af/Liggen

"Liggen" helpt bij het beheersen van je puppy in situaties waar je wilt dat hij rustig en op één plek blijft liggen.

  • Hoe aan te leren: Geef eerst het commando "zit". Houd een traktatie voor zijn neus en beweeg je hand langzaam naar de grond, tussen zijn poten door. Zijn kop zal volgen, en uiteindelijk zal hij gaan liggen. Zeg "af" of "liggen" wanneer hij de positie inneemt.

5. Los/Laat los

Dit commando is belangrijk om je puppy te leren dingen los te laten, vooral die dingen die hij niet mag hebben. Het is nuttig om te voorkomen dat hij aan ongewenste voorwerpen kauwt of ze inslikt.

  • Hoe aan te leren: Wanneer je puppy iets in zijn mond heeft, bied dan een traktatie aan en zeg "los" of "laat los". De meeste puppies zullen het voorwerp loslaten voor de traktatie. Beloon onmiddellijk met de traktatie en lof.

Welke commando’s oefenen met pup in het kort

Het consequent trainen van deze basiscommando's zal niet alleen de veiligheid van je puppy garanderen, maar ook zijn algemene welzijn en geluk. Het opbouwen van deze basis in gehoorzaamheid zorgt voor een gehoorzame, gelukkige hond die goed geïntegreerd is in je leven en je gezin.