Berner Sennen kleuren

Een Pallet van Traditie en Schoonheid

De Berner Sennen, of Berner Sennenhond, staat bekend om zijn opvallende driekleurige vacht die net zo karakteristiek is als zijn liefdevolle temperament. Deze grote, vriendelijke honden dragen hun kleuren met trots, een essentieel kenmerk van het ras. Laten we dieper ingaan op de typische kleuren en markeringen van de Berner Sennen.

De Drie Kleuren van de Berner Sennen

De vacht van de Berner Sennen bestaat uit drie hoofdkleuren: zwart, roestrood en wit. Deze kleurencombinatie is niet alleen mooi maar ook functioneel, oorspronkelijk bedoeld om de hond zichtbaar te maken in de uitgestrekte Zwitserse landschappen.

  • Zwart: De hoofdkleur van de vacht, die het grootste deel van het lichaam bedekt, inclusief de rug, de zijkanten en de bovenkant van de kop.
  • Roestrood: Deze kleur verschijnt boven de ogen, aan de zijkanten van de snuit, op alle vier de benen, en rond de billen. De intensiteit van het rood kan variëren van licht tot diep roestrood.
  • Wit: De Berner Sennen heeft kenmerkende witte markeringen die meestal een 'Zwitserse kruis' vormen op de borst, een witte streep of bles op het gezicht, en wit aan de punt van de staart, de voeten en soms de nek.

Genetica achter de Kleuren

De specifieke kleuren en patronen van de Berner Sennen zijn genetisch bepaald. Het is belangrijk voor fokkers om deze kenmerken zorgvuldig te beheren om de standaarden van het ras te behouden, vooral als het gaat om showhonden.

Betekenis van Kleur en Markeringen

Hoewel de kleur van de vacht geen invloed heeft op de persoonlijkheid of gezondheid van de hond, zijn de standaard markeringen belangrijk voor de raskenmerken. Bij het fokken wordt speciale aandacht besteed aan de helderheid en plaatsing van de kleuren om ervoor te zorgen dat de puppy's aan de rasstandaard voldoen.

Zorg voor de Vacht

De dikke vacht van de Berner Sennen vereist regelmatige verzorging om hem mooi en gezond te houden. Regelmatig borstelen helpt klitten en matvorming te voorkomen, vooral rond de langere haren van de benen en de borst.

Berner Sennen kleuren in het kort

De kleuren van de Berner Sennen zijn een van de meest geliefde kenmerken van het ras. Ze weerspiegelen de historie en functionaliteit die dit ras zo speciaal maken. Voor eigenaren en fokkers betekent het onderhouden van deze kleuren zowel een eerbetoon aan de traditie als een verantwoordelijkheid om de esthetische normen van het ras hoog te houden.