Wat is een nova scotia duck tolling retriever?

Een Unieke en Veelzijdige Jachthond

De Nova Scotia Duck Tolling Retriever, vaak simpelweg 'Toller' genoemd, is het kleinste lid van de retrieverfamilie, maar laat je niet misleiden door zijn formaat. Deze intelligente, energieke hond is een meester in het lokken van watervogels binnen schotbereik van de jager, een techniek bekend als 'tolling'. Oorspronkelijk gefokt in het begin van de 20e eeuw in Nova Scotia, Canada, combineert deze ras zijn unieke jachtvaardigheden met de veelzijdigheid en trainbaarheid van de meer bekende retrievers.

Fysieke Kenmerken

De Toller heeft een middelgrote bouw, met mannetjes die doorgaans tussen de 18 en 20 inch (45 tot 51 cm) hoog zijn bij de schouder, en vrouwtjes iets kleiner. Ze wegen tussen de 35 en 50 pond (16 tot 23 kg). Hun dubbele vacht is middellang, zacht en waterafstotend, ideaal voor werk in koude wateren. De kleur varieert van een opvallend vossenrood tot een donker koper, met kenmerkende witte markeringen op de borst, poten, en staartpunt.

Temperament

Tollers staan bekend om hun intelligente en speelse aard. Ze zijn extreem veelzijdig, geschikt voor een breed scala aan activiteiten buiten het jachtveld, waaronder behendigheid, gehoorzaamheid, en flyball. Tollers zijn loyaal aan hun gezin en gaan goed om met kinderen, hoewel ze enigszins terughoudend kunnen zijn tegenover vreemden. Hun hoge energieniveau en intelligentie vereisen regelmatige mentale en fysieke uitdagingen om te voorkomen dat ze zich gaan vervelen.

De Kunst van het Tolling

Tolling is een fascinerende en unieke jachttechniek waarbij de hond langs de waterkant rent en speelt om de nieuwsgierigheid van watervogels te wekken en ze dichter naar de kust (en dus binnen schotbereik) te lokken. Deze techniek vereist een hond die zowel zelfstandig kan werken als nauw kan samenwerken met zijn menselijke jachtpartner. Na het schot is de Toller net zo bekwaam in het ophalen van het wild, zowel uit het water als van het land.

Gezondheid en Verzorging

De Nova Scotia Duck Tolling Retriever is over het algemeen een gezond ras, met een levensverwachting van ongeveer 12 tot 14 jaar. Zoals bij alle rassen, kunnen ze vatbaar zijn voor bepaalde erfelijke aandoeningen, zoals heup- en elleboogdysplasie, en Progressieve Retinale Atrofie (PRA). Hun vacht vereist regelmatig borstelen om klitten te voorkomen en ze schoon te houden na het werk in de natuur.

Wat is een Nova Scotia Duck Tolling Retriever in het kort

De Nova Scotia Duck Tolling Retriever is een uitstekende keuze voor actieve gezinnen en individuen die op zoek zijn naar een energieke, loyale metgezel die kan deelnemen aan een verscheidenheid aan activiteiten. Hun unieke vaardigheid in het tolling onderscheidt ze van andere retrievers, en hun liefdevolle aard maakt ze tot een geweldige aanvulling op het gezin. Of je nu geïnteresseerd bent in jacht, hondensporten, of gewoon een actieve metgezel, de Toller biedt het allemaal.