Berner Sennen vs Bernese mountain dog

Een Verduidelijking

Er bestaat soms verwarring tussen de Berner Sennen en de Bernese Mountain Dog, maar in werkelijkheid verwijzen deze twee namen naar hetzelfde hondenras. Laten we deze verwarring ophelderen en dieper ingaan op de kenmerken van dit prachtige, veelzijdige ras.

Hetzelfde Ras, Verschillende Namen

  • Berner Sennen: Dit is de Nederlandse benaming voor het ras. De term "Sennen" verwijst naar de mensen die de boerderijen beheren in de Zwitserse Alpen, waar dit ras traditioneel werd gebruikt als boerenhulp.
  • Bernese Mountain Dog: Dit is de Engelse naam voor hetzelfde ras. "Bernese" verwijst naar het kanton Bern in Zwitserland, en "Mountain Dog" duidt op hun herkomst uit de bergachtige regio's.

Achtergrond en Gebruik

Het ras is ontwikkeld in het kanton Bern, Zwitserland, waar ze oorspronkelijk werden gebruikt voor het drijven van vee, trekken van karren, en als algemene boerderijhonden. Hun kracht, uithoudingsvermogen en vriendelijke aard maakten hen onmisbaar op de Zwitserse boerderijen.

Uiterlijke Kenmerken

De Berner Sennen of Bernese Mountain Dog is bekend om zijn opvallende driekleurige vacht—zwart met roestbruine en witte markeringen. Ze zijn groot en krachtig, met een vriendelijke expressie en een dikke, lange vacht die hen beschermt tegen de koude klimaten.

Temperament

Dit ras staat bekend om zijn kalme en vriendelijke temperament. Ze zijn zeer loyaal aan hun familie, geduldig met kinderen, en vriendelijk tegenover vreemden, hoewel ze een natuurlijke waakzaamheid behouden. Hun aanpassingsvermogen en gevoeligheid maken hen uitstekende gezelschapshonden en werkhonden.

Gezondheid en Levensduur

Zowel de Berner Sennen als de Bernese Mountain Dog kunnen vatbaar zijn voor bepaalde erfelijke gezondheidsproblemen, zoals heupdysplasie, elleboogdysplasie en bepaalde vormen van kanker. Hun gemiddelde levensverwachting is ongeveer 7 tot 10 jaar, wat relatief kort is voor een hond van hun grootte.

Berner Sennen vs Bernese Mountain Dog in het kort

Of je ze nu Berner Sennens of Bernese Mountain Dogs noemt, deze honden zijn wereldwijd geliefd vanwege hun prachtige verschijning, vriendelijke aard, en veelzijdigheid als familie- en werkmaatje. Het begrijpen van de oorsprong van hun namen helpt bij het waarderen van de rijke geschiedenis en de waardevolle bijdrage van dit ras aan vele gemeenschappen over de hele wereld.